Holter-registratie: 24- of 48 uurs hartfilmpje

Tijdens een Holter-registratie registreert een recorder (holterkastje) bij de patiënt in zijn gewone dagelijkse doen, 24 of 48 uur lang het hartritme. Het onderzoek is ongevaarlijk en doet geen pijn.

Het hart is een holle spier. Door elektrische stroompjes gaan de hartspiercellen zich samentrekken. Dit samentrekken gebeurt in een vaste volgorde: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en als laatste de hartkamers.

Op het hartfilmpje zijn deze verschillende fasen van de hartslag te zien. De stroompjes die ontstaan kunnen we opvangen met speciale plakkers (elektroden) op uw borst. Een Holter-apparaat maakt de stroompjes zichtbaar op een beeldscherm en op papier. Het resultaat noemen we een Holter registratie.

Voorbereiding

Draag comfortabele bovenkleding. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hooggesloten shirt, zodat de plakkers niet zichtbaar zijn. Verwijder overmatige borstbeharing. Dat deel van de huid waar electroden op worden aangebracht wordt door ons met alcohol gereinigd.

Onderzoek

Meldt u zich een kwartier vooraf aan het onderzoek (eventueel zweet kan dan opdrogen). De laborant vraagt u uw bovenkleding uit te trekken. U gaat op de onderzoekstafel of stoel zitten. De laborant brengt drie plakkers (elektroden) aan op uw borst. Aan de plakkers zit een kabel die aan de recorder (het holterkastje) bevestigd wordt. Daar staat overigens geen stroom op. Deze voorbereidingen duren ongeveer een kwartier.

Naar huis

Na de aansluiting kunt u weer naar huis, met de recorder (holterkastje) in een tasje om uw hals. De laborant geeft u ook een dagboek mee. Noteer hierin uw activiteiten, bijvoorbeeld: 09.00-10.00 uur: ontbijt en op bed gelegen. 10.00-11.00 uur: zitten lezen. 11.00-12.00 uur: gewandeld en geluncht enz. Doe tijdens de 24 of 48 uur registratie verder alles wat u normaal ook zou doen. Houd ook tijdens het slapen de recorder om.

Niet toegestaan

Douchen, baden, zwemmen en het liggen op of onder een electrische deken. Deze activiteiten zouden de registratie kunnen verstoren.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Dan kunt u die tijdens het onderzoek gewoon blijven innemen, behalve als uw arts iets anders met u heeft afgesproken.

Wat te doen na de 24 of 48 uur registratie

Na de registratie brengt u direct de holter en het ingevulde dagboek terug naar de polikliniek, tenzij anders met u is afgesproken. Van tevoren kunt u thuis de holter thuis verwijderen.

De uitslag

Over de uitslag van het onderzoek doet de laborant geen mededelingen. Voor de uitslag kunt u terecht bij uw behandelend arts.