ECG: Hartfilmpje

Bij pijnklachten op de borst, kortademigheid of voor screeningsdoeleinden is het hartfilmpje of ECG vaak een van de eerste onderzoeken die iemand krijgt. Met het ECG wordt de electrische werking van het hart onderzocht. Het onderzoek is ongevaarlijk, pijnloos en duurt slechts enkele minuten.

Het hart is een holle spier. Door elektrische stroompjes gaan de hartspiercellen zich samentrekken. Dit samentrekken gebeurt in een vaste volgorde: eerst de boezems van het hart, dan de tussenwand en als laatste de hartkamers.

Op het hartfilmpje zijn deze verschillende fasen van de hartslag te zien. De stroompjes die ontstaan kunnen we opvangen met speciale plakkers (elektroden) op uw borst. Een ECG-apparaat maakt de stroompjes zichtbaar op een beeldscherm en op papier. Het resultaat noemen we een hartfilmpje of ECG (electrocardiogram).

Voorbereiding

Kan zijn dat de borstbeharing geschoren wordt of een zweterig lichaamsdeel gedroogd wordt. De plekken waar de electrodes (oftewel plakkertjes) op geplakt zullen worden zullen met alcohol worden gereinigd ivm eventueel poeder of crème op het lichaam.