Doormeten van pacemaker

Het hart pulseert meestal in een regelmatig ritme. Maar het kan voorkomen dat de hartslag onregelmatig wordt en/of te snel of te langzaam is. In dat geval spreken we van een hartritmestoornis. Bij een te traag hartritme is vaak geen behandeling met medicijnen mogelijk. Een implanteerbare pacemaker kan dan uitkomst bieden. Het implanteren van een pacemaker kan een ingrijpende beslissing zijn met veel praktische en mogelijk ook psychosociale gevolgen.

Een pacemaker bestaat uit een pulsgenerator en één tot drie elektroden (leads). Een pulsgenerator is een kastje met hierin onder andere de batterij. Het kastje is zo groot als een kleine luciferdoos en weegt ongeveer 20-30 gram. Het omhulsel van het kastje is gemaakt van titanium. Bij een magere patiënt is de pacemaker na implantatie meestal voelbaar en zichtbaar als een bobbel onder de huid. De elektroden lopen vanuit de pacemaker naar het hart. Meestal worden de elektroden via de bloedbaan (aders) naar het hart gebracht.

Leefregels nadat de pacemaker is ingebracht en tot 3 maanden na de operatie

  • Uw mag de arm aan de zijde waar de pacemaker ingebracht niet boven schouderhoogte tillen of achter het lichaam positioneren (begin bij het aantrekken van kleding altijd met de arm aan de zijde van de pacemaker).
  • U mag niet te zwaar tillen (bijvoorbeeld boodschappen of kinderen)
  • Extra voorzichtig moet u zijn met rekken, strekken en activiteiten die extra krachtsinspanningen kosten (zoals stofzuigen of ramen lappen)
  • Vermijd knellende kledingstukken op de wond (bijvoorbeeld bh-bandjes of bretels)
  • Doe de voorgeschreven oefeningen voor de schouder om zo te voorkomen dat u schouderklachten krijgt.

Controle

U komt 1 tot 2 weken na de implantatie voor controle van de wond. Verder meten de meettechnici uw pacemaker een paar keer per jaar door. Er wordt dan ook een hartfilmpje (ECG) gemaakt en de batterijen, elektroden en de pacemakerfunctie worden gecontroleerd. Ook wordt gecontroleerd of u ritmestoornissen gehad hebt. De eerste doormeting is 2 maanden na de implantatie.