Huidallergenen test

Een allergische reactie is een overdreven reactie van het lichaam op een stof die eigenlijk geen kwaad kan. Een stof die deze overdreven reactie veroorzaakt wordt een allergeen genoemd. Allergenen komen in de lucht voor (huisstofmijten, pollen, huidschilfers van dieren, schimmels), in voedingsmiddelen, in geneesmiddelen en insecten gif, maar ook in huidverzorgingsproducten en parfums.

Waarom wordt een huidtest gedaan?

Een huidtest wordt gedaan om te kijken of u gevoelig bent voor bepaalde allergenen. Door de allergenen net onder het huidoppervlak in te spuiten (intracutane huidtest) of met speciale naaldjes in de huid te prikken (de huidpriktest of percutane test) wordt de allergische reactie als het ware in het klein uitgelokt. Als u gevoelig bent is er na 15 tot 20 minuten een zwelling te zien, met een rood gebied er om heen.

Hoe wordt een huidtest uitgevoerd?

Een kleine hoeveelheid (0,03 ml) allergeenoplossing wordt of oppervlakkig in de huid of onder het huidoppervlak gespoten. Deze test wordt vooral gebruikt bij onderzoek naar insecten gif allergie, geneesmiddelenallergie en allergie voor stoffen die ingeademd worden.

Mogelijke reacties op de huidtest

Is er een allergische reactie, dan ziet men ter plekke een zwelling met een rood gebied er om heen. De zwelling en het rode gebied kunnen soms jeuken. Deze huidreactie lijkt een beetje op een muggenbult. Het duurt meestal 1 tot 2 uur voordat de jeuk en zwelling verdwenen zijn. Bij een sterke allergie kan naast de directe reactie ook na ongeveer zes uur opnieuw op dezelfde plaats een jeukende bult optreden. Deze verdwijnt weer in de loop van de volgende dag. Een heftige allergische reactie van het gehele lichaam, ook wel allergische of anafylactische shock genoemd, is zeldzaam. Dit komt omdat slechts een minimale hoeveelheid allergeen wordt gebruikt. Mocht u tijdens of na de huidtest last krijgen van niezen, jeuk in de ogen, kortademigheid of andere klachten, dan moet u dat direct melden. Deze klachten moeten namelijk meteen behandeld worden door de arts.

Als u verwacht dat u door de prikken flauw zou kunnen vallen dan verzoeken wij u dit van tevoren aangeven. De huidtest zal dan worden uitgevoerd terwijl u ligt. Meestal kunt u na afloop van de huidtest gewoon uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Welke medicijnen stoppen 24 uur vooraf aan de test

Anti- allergie medicatie, montelukast, singulair, middelen bij reisziekten zoals cinnarizine en middelen tegen duizeligheid zoals betaserc.